Faaliyet gösterdiğiniz alandaki trendlerden geri kalmamak veya bu alanda ilk tercih edilenlerden olmak istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu yani SEO’ya mutlaka önem vermelisiniz. Günümüz dünyasında artık istediğiniz kadar kaliteli ve başarılı işleriniz olsun, bunların başarılı ve etkili bir şekilde ön plana çıkarılmasıyla kalitenizi gösterebilmektesiniz.
SEO’ya Nereden Başlamalı?
SEO çalışmalarının başarılı bir sonuç alabilmesi için belirli kriterler bulunur. Çalışmanın amacı sitenin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktır. Bu sebepten arama motorları site analizlerini yaparak belirli kriterleri bu aramalarda uygulamaktadır. SEO’ya başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da arama motorunun kriterlerini iyi bilmek olacaktır. SEO süreçleri ile birlikte siteyi ve rakipleri en iyi şekilde analiz edip çalışma planını oluşturabilecek uzman bir ekiple çalışmak başlangıç için gerekir.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
Arama motoru optimizasyonu, yani SEO, markanıza ait web sitenizi arama motorunun belirlediği kriterlere uygun hale getirmek amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) üst sıralarda yer almasını sağlar. Böylelikle sitenize yapılacak ziyaret sayısını, kalitesini ve marka tanınırlığı artırılabilir.
SEO Çalışması Nedir?
SEO çalışması, web sitenizin SERP’te üst sıralarda yer almasını sağlar. Çalışmalardaki amaç her ne kadar site trafiğini artırmak olsa da burada önemli olan nitelikli ziyaretlerin sağlanmasıdır. Siteye kısa süreli yapılan ziyaretler SEO çalışmanız için olumsuz bir durum yaratabilir. Bundan dolayı da SEO çalışması tek seferlik yapılan bir işlem değildir. Sürekli takip ve geliştirme yapmak gerekir. Çalışmalar iç ve dış SEO adı altında yapılır. Mesleki alanlara, konumlara ve hedef kitlelere göre de çalışmalar yürütülür.
SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Arama motoru olarak güncelde en çok Google tercih edildiğinden, SEO’daki kriterleri de Google’ın belirlediğini söyleyebiliriz. Çalışmalar bu kriterler üzerinden başlar. Markanın profilinin iyi analiz edilmesi, site ve rakip sitelerin analizleri yapılarak SEO çalışmalarına devam edilir.
Genelde iç ve dış SEO ile teknik SEO çalışma kollarına ayrılmaktadır.Çalışmalar için uzman bir ekibin desteğini almak önemlidir. Başarılı çalışmalar tek kişi ile değil tamamen birbiriyle uyumlu bir ekipten çıkmaktadır. İçerdiği işlemlerle zaten birbirinden farklı alanları da kapsar. İç SEO kısmında site içerikleri, web tasarımı, yazılım gibi alanlar varken dış SEO da ise dışarıdan siteye gelecek linklere yönelik yapılan backlink çalışmaları vardır.
SEO’nun Önemi Nedir?
Çağımızın getirdiği en büyük avantajlardan biri dijital pazarlama olmuştur. Tabii bu değişime ve yeniliklerine katılmak avantajı sağlar. İstediğimiz ürünlere, fikir ve içeriklere artık çok daha kolay ulaşabilmekteyiz.Kullanıcıların bir çoğu internet aramalarında genelde ilk sıralarda olan siteleri tercih etmektedir.
Bu anlamda dijital dünyada insanlara ister ürün ister fikir sunalım, arama motorlarında dikkat çeken bir sıralamada olmadıktan sonra başarıya ulaşmak zor olacaktır. Sizi dijital dünyada öne çıkaracak en önemli unsur da doğru bir SEO çalışmasıdır.
Sıralama başarısının ardından mutlaka iyi bir web tasarımı, özgün ve zengin içerikler sağlanmalıdır. Tüm bunlar tamamen birbiriyle bağlantılı, biri olmadan SEO başarısının mümkün olmadığı niteliklerdir.
Çalışmalar hem nitelik hem de nicelik odaklı olmalıdır. Yani şöyle düşünebilirsiniz. Mağazanızın dijital ortamdaki hali web sitenizdir.
Kimse mağaza ziyaretinin fazla olmasına rağmen satış oranın az olmasını istemez. SEO’daki amaç da budur. Öncelikle markanızı en iyi şekilde tanıtacak bir SEO uyumlu web siteniz hazırlanır ve özgün içeriklerle beslenir. Siteye doğal trafik akışı sağlanır. Doğru hedef kitleye yönelik yapılacak SEO çalışmalarıyla hem site trafiği hem de satış/sunum kısmında istenen sonuç alınır.
Neden SEO Hizmeti Almalıyım?
Artık pazarlama, reklam sektörleri etkinliklerinin çoğunu dijital dünyaya göre yapıyor. Tanıtım, hedef kitleye ulaşmak, satış süreci, satış sonrası geri dönüşler ve çözümler tamamen dijital dünya içerisinde gerçekleşiyor. Dijital pazarlamadaki yerinizi en üst sıralara taşımak istiyorsanız mutlaka uzman bir SEO ekibiyle çalışmalara başlamalısınız.
Organik Trafik Nedir?
Organik trafik, herhangi bir reklam aracılığıyla değil tamamen arama motorlarında yapılan arama sonucunda siteye gelen ziyaretçileri ifade eder. Organik trafik oranı başarılı bir SEO çalışması ile doğru orantıdadır.
SEO Hizmeti Neleri Kapsar?
Site analizi ve site hızı, anahtar kelime çalışmaları, SEO uyumlu web tasarımı ve içerik üretimi, rakip site analizleri, arama motorları kriterlerine uygun çalışma, sürekli analiz ve raporlama işlemleri gibi işlemleri içerir. Site içi ve site dışı SEO çalışmaları dışında faaliyet alanı ve konuma göre de SEO hizmetleri verilebilmektedir.
SEO Hizmetinde Fiyat Nasıl Belirlenir?
SEO çalışmaları her site için aynı süreçlerle yapılmayabilir. Sektör, anahtar kelime, hedef kitle gibi etmenlere göre çalışmalar da farklılık gösterebilir. SEO hizmetinde fiyatlar da tamamen bu durumlar göz önüne alarak belirlenir.
Ne Kadar Süre SEO Hizmeti Almalıyım?
Burada belirli bir zamandan söz edilemez. Çünkü SEO çalışmasını başarıya taşıyan sürekli takip ve analiz çalışmalarıdır. Arama motorları siteleri belirli kriterlere göre analiz etmekteydi. Bu kriter de zamanla değişip geliştirilebilmektedir. Ayrıca rakip sitelerin de zaman içerisinde çalışmalarıyla öne çıkabilme durumu olduğundan SEO çalışması devamlılık istemektedir. Arama motoru sıralaması, düzenli olarak SEO uyumlu içerikler üretmek, rakip analizleri ve raporlama işlemleri sürekli olarak yapılmalıdır. Sitenizi ve çalışmalarını başarıya ulaştırmak adına sürekli bir SEO hizmeti danışmanlığını tercih etmenizde fayda olacaktır.
SEO Çalışmalarında Hangi SEO Araçları Kullanılır?
SEO çalışmaları farklı aşamalarla gerçekleşiyor. İç ve dış SEO en çok duyduklarımız. Bu aşamalarda kullanılan SEO araçları da amacına göre farklılık gösteriyor. Deepcrawl, AWR, Ahrefs, Botify, Semrush, JetOctopus, Kwfinder, Oncrawl, Ryte, Ubersuggest, Google Analytics, Google Keyword Planner, Sitebulb, Ranksignals, SimilarWeb bu alanlarda en fazla tercih edilen programlar arasındadır.
SEO Danışmanlığı Nedir?
Arama motoru optimizasyonu ve buna katkı sunacak işlemlerde uzmanlaşmış kişilere SEO uzmanı denir. SEO Danışmanlığı da bir sitenin arama motorlarındaki aramalarda ilk sıralarda çıkması adına yapılan çalışmaların bütününü ifade eder. Danışmanlık süresi sürekli olması gerekir. Bu süre boyunca firma veya kişilerin aramalarda ilk sıralara yükselebilmesi adına anahtar kelime, backlink çalışmaları, SEO uyumlu içerik çalışmalar vb. çalışmalarına tabi tutulur. Sonrasında da sürekli analiz ve raporlama kısımları ile sağlanan başarının daimi olmasını sağlanır.
SEO Danışmanının Görevleri Nelerdir?
SEO çalışmalarında görev yapacak danışmanın görev tanımı geniştir ve farklılıklar da gösterebilir. SEO çalışmaları baştan sona farklı şekillerde sürdürülür. Site içi SEO, site dışı SEO, teknik SEO veya mesleki ya da konuma göre yapılacak SEO çalışmaları, farklı hedef ve aşamalarla yapılır.
Ancak genel olarak SEO danışmanının görevlerine değinecek olursak; site analizini yapmak, SEO uyumlu web tasarımı yapmak, markanın alanında SEO uyumlu özgün ve zengin içerikler üretmek, anahtar kelime çalışması yapmak, sektörde sürekli gelişen içerik ve anahtar kelimelerin takibi yapmak, rakip sitelerin site ve içerik kısmını incelemek, kampanya ve içeriklerin öne çıkması adına reklam çalışmalarını yürütmek, siteye doğal trafik akışını sağlamak ve siteye dışarıdan link gelmesi adına sosyal medya mecralarında da çalışmalar yürütmek, web analitik programları aracılığıyla sürekli analiz ve raporlamalar gerçekleştirmek olduğunu söyleyebiliriz.
Site İçi (On-Page) SEO Nedir ve Neleri Kapsar?
Çalışmalar kapsamında site içi (on-page) olarak adlandırılan SEO çalışmaları site kalitesine yöneliktir. Yani, sitede yayınlanacak içerikler, sitenin hızı, görseller, kullanımı basit bir yapıda olması gerekir. Arama motorları site analizlerinde belirli kriterlere bakar.
Site içi SEO, sitenin bu kriterlere uygun hale getirilme çalışmasıdır. Bu kapsamda heading etiketleri, özgün ve zengin içerik üretmek, sosyal medya paylaşım butonları, site haritası, sayfa ve alt başlıkları düzenleme, meta açıklamalarını yapma, URL başlıklarını okunabilir yapma, sitenin aynı zamanda mobil uyumlu olması, site hızının daima iyi olması, SSL sertifikası kullanma, CDN kullanma, robots.txt optimizasyonu sağlamak site içi SEO çalışmalarında yapılan işlemlerden bazılarıdır.
Site Dışı (Off-Page) SEO Nedir ve Neleri Kapsar?
İsminden de anlaşıldığı gibi site dışında yapılan çalışmaları ifade eder. Sosyal mecralarda yapılan çalışmalar hem site trafiği hem de sitenin kullanıcı ve botlar tarafından daha fazla bilinmesine katkı sunar. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda doğru etiketler kullanmak, doğal ve güvenilir backlink çalışmaları, Google Ads reklamları, sosyal mecra reklamları bu çalışmanın önemli parçalarıdır.
Site dışı SEO, site başarısı için çok önemlidir. Arama motoru site için doğallıktan uzak, olumsuz tespitlerde bulunursa bu durum site sıralaması ile birlikte sitenin geleceğini de tehlike atabilmektedir. Siteniz, arama motorunuzun güvenmiş olduğu bir siteden güvenli bir önerme alıyorsa bu arama motorunun siteniz için yapacağı analize de olumlu etki eder. Bu yüzden backlink çalışmaları titizlikle ve doğal paylaşımlarla gerçekleştirilmedir.
Kullanıcı Deneyimi (UX) SEO Çalışmasında Önemi Nedir?
SEO çalışmaları tamamen bir bütünün parçasıdır. Buna kullanıcı deneyimi (UX) de dahildir. Sitenizin kullanılabilir olmaması, kötü içerikler ve yavaş bir site hızına sahip olması kullanıcıların siteden kısa sürede çıkmasına neden olabilir. Bu durum SEO çalışmalarını da olumsuz olarak etkiler. İyi bir kullanıcı deneyimi için SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak, site hızı ile başlayabiliriz.
Kullanıcılar, sitenin hızlı bir şekilde açılması ve işlemlerini de aynı doğrultuda yapmak ister. Yavaş bir site hızı kullanıcıların siteden ayrılmasına neden olabilir. Mobil uyumluluk ise artık günümüzde artan mobil kullanım ile oldukça önem kazanmıştır. Çoğu işlemi mobil telefonlarımız ile yaptığımız göz önüne alınırsa, sitelerin mobil uyumu da tercih durumlarımızı etkileyebilmektedir.
İç bağlantı anlamında da kullanıcılara doğru ve basit metinler içeren bağlantılar sunulmalıdır. Kullanıcıların ilgisini çekecek ve yararlı olabilecek tarzda özgün içeriklerin üretilmesi ve site çıkış hızı konuları da kullanıcı deneyimi konusunda iyileştirilmesi gereken başlıklardır.
SEO Uzmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dijital dünyada SEO’nun önemini kavrayan firma ve kişilerin, bu alanda hizmet sunan ajans ve kişilerle çalışma oranını gün geçtikçe artırmaktadır. SEO çalışmasının doğru ve kaliteli olması kadar çalışacak ekip de bu çalışma için önemlidir.
Çalışmaları başarıya taşıyacak olan SEO ekibinin deneyimi ile birlikte sizlerin de hedef ve isteklerini doğru şekilde belirlemeniz olacaktır.
SEO çalışmaları firma ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden öncelikle hangi hedef ve tarzda ilerlemeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Sizin tam olarak ne istediğinizi belirtmeniz doğru bir SEO çalışma planı için mutlaka gerekmektedir. Tabii bu, site ziyareti veya satış artışı gibi istekler değil. Hedef kitlenizi, ürünlerini ve gelecek hamlelerinizi en iyi şekilde aktarmanız lazımdır.
Çalışacağınız SEO uzmanı için çok sayıda kriteri göz önünde bulundurmalısınız. Deneyim, örnek çalışmalar, nasıl bir çalışma planı oluşturulacağı, analiz ve raporlamalar hakkında geri dönüşler, sürekli kendini geliştiren bir çalışma programı uygulaması, hangi araçlarla çalışıldığı, süreç içerisinde uzmanın veya ajansın sizden beklentilerinin neler olacağı gibi hususlar bu süreç içerisinde önemlidir. Bunların dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise sizlere kısa sürede başarı garantisi sunanlar olacaktır. Mutlaka bir piyasa araştırması yapmanızı ve konu hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririz. Söylediğimiz gibi SEO devamlılık isteyen bir ekip işidir. Başarılı sonuçlar için özverili çalışmalarınız ile birlikte sabretmeniz gerekebilmektedir.