Seo Nedir

Seo , Search Engine Optimize , arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir.  Arama  sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve daha fazla satış elde etmek için kurulmaktadır.  Trafik elde edeceğimiz web site adresimizi iyileştirerek yerine getirerek istemiş olduğu kriterlerini oluşturmak. Böylece organik arama sonuçları ister istemez artış gösterecektir.

Nasıl Seo Yapılır ?

Seo günümüzde yaygın olarak görülen dijital platformlardır. Bu platformlar sayesinde kendi markanızı ve web sitenizi tüm Dünya’ya yayabiliyorsunuz. Peki kısa nasıl Seo yapılır ? sorusuna karşılık neler yapabileceğimizi göstermek adına ;

  • Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenmek
  •  Değişiklikleri takip etmek ve sitenize etkilerini incelemek
  • Diğer Web sitelerinden ilham almak
  • Müşterilerimizle iletişim halinde olmak

gibi çalışmalarımızı yerine getirerek seo hizmeti sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz.

Seo’nun Faydaları

Seo hizmeti alan tüm müşteriler çalışmalarının sonucunda meyvelerini yediklerini söyleyebiliriz. Çünkü seo’nun faydalarına baktığımızda;

  • Sitemizin arama motorlarında görünürlüğünün artmasını sağlamak
  • Marka bilinirliğini ve prestij arttırmak
  • Sitemizin ziyaretçi sayısı artacaktır üst sıralarda olduğu için
  • Diğer reklam modellerine göre daha az maliyetli olması
  • Organik sonuçlarda gözükmenin ücretsiz olması
  • Rakiplerin önüne geçmesini sağlaması

gibi alanlarda çalışmalar yaparak ne kadar başarılı olabileceğinizi görebilirsiniz.

Arama Motoru Nasıl Çalışır ?

Arama motorunu büyük bir metro ağı olarak düşünelim. Burada her durak web adresi olarak gözlemleyelim. Arama motorunuz web sitemizin her an dosyasını analiz eder ve kurallara göre arama sonuçlarında listelenmesini sağlar. Arama motoru ise 3 aşamada gerçekleştirildiğini de söyleyebiliriz.

Taramak : Öğrendiği ve görmeye izni olan içeriği inceler.

Dizine Eklemek: Her bir içeriği kategorize eder /veri tabanına kaydetmek .

Sıralama  :Arama yapan kişi için en yararlı içeriğin hangisi olduğuna karar verir.

Site İçi Seo Nedir ?

Seo uyumlu makale işlemleri için site içi seo özelliği oldukça önemlidir. Site içi seo hizmetinizi %100 sağlıklı olarak gerçekleştirerek sıralamalarda google tarafından daha ön planda olabileceğinizi söyleyebiliriz. Peki site içi seo hizmeti tam olarak neyi kapsamaktadır. Tek tek bu maddelemelerden bahsederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

1- Title (başlık) : arama motorunda çıkan mavi olan yazılara denilmektedir. Title oluştururken dikkat edilmesi gerekenler ;

  • anahtar kelimeleri kullanarak title oluşturabiliriz.
  • Kaliteli ve merak uyandıran title kullanabiliriz.
  • Hedef anahtar kelimeyi geçirmeye özen gösteriniz.
  • Sayfada verilmeyen şeyleri title’da bahsetmeyiniz.

2- Description (Açıklama ): arama motorunda bulunan description etiketi title kısmının altında bulunan kısa açıklama kısmına denilmektedir. Konu özetini burada bahsederek tıklama eylemini arttırmak en büyük etkendir. karakter sınırına da özen göstermek gerekiyor. Böylece site içi description alanını da Anahtar kelimesini geçirerek işlem yapmanız daha uygun olacaktır.  Özellikle de 120 karakteri geçmemek site içi seo uyumu açısından oldukça önem taşımaktadır.

3-Alt Başlıklar ( Heading) : bir web sayfamızın google arama motoru için  hiyerarşisini belirlemek için html etiketleri dir. H1,H2,H3,H4,H5,H6 olarak kullanılmaktadır.

  • H1 etiketi en fazla 1 defa kullanılmalıdır.(blog nasıl açılır ?)
  • sayfamızın adını H1 ile belirlenmiştir. (neden bir blog açmalısınız ?)
  • H2 ise alt konusu olarak belirlenmiştir. (ne hakkında blog açılabilir ?)
  • h1>h2>h3>h4 gibi sıra şeklinde kurgulanması gerekiyor !!
  • Logoya h1 verilmesi yanlıştır .

4- URL Yapısı : büyük harf kullanamazsın – türkçe karakter kullanamazsın – alt tire kullanamazsın – çok uzun olmamalıdır url yapısı

5- Resim Adı ve Alt Etiketi : her veriyi optimize edilmesi gerekiyor. Web sayfasına eklenen resimleri optimize etmek gerekiyor. Resim adını düzenlemek gerekiyor.  web adresini resim eklemeden once bilgisayarımızdan degismemiz gerekiyor. resim adını yazarken alt tire – türkçe kelime kullanmamamız gerekiyor. Alt etiketlerde normal kullanabiliriz.

6-Mobil Uyumluluk : Bir web sayfamızın hem mobil hem de masaüstü cihazlarda doğru ölçekte görünmesi ve kullanıcının sitemizde rahat gezinmesini sağlar.

Ayrıca google, yoğun bir şekilde kullanılmakta olan mobil cihazlara fazlasıyla önem vermektedir.İnternet sitenizi mobil uyumlu hale getirdiğiniz zaman google’un gözünde daha iyi bir konumda olursunuz.

Mobil uyumluluk için dikkat edilmesi gerekenler vardır ; masaüstü sürümün düzgün gözükmesini sağlamamız gerekiyor. Bir resmin aynı oranda mobil uyumluluk içinde taşmadan gözükmesi gerekiyor. Bir metin okunması çok küçük ise mobil uyumluluk için 13-14 punto şeklinde ayarlamak gerekiyor.

Mobil uyumluluk test aracını kullanarak web sitenizin ne derecede mobil uyumlu olduğunu öğrenebilir ve görebilirsiniz. sayfa yükleme hatalarını da görebilirsiniz. Ayrıca google search console ayarlarından da mobil uyumluluk kategorisine giriş yaparak da sayfamızın sorunu olup olmadığını buradan da öğrenebiliriz.

7- Kullanıcı Deneyimi ve SEO (Örnek Site İncelemesi)

Seo projelerimizin olmazsa olmazlarındandır. Buradaki amacımızın kullanıcıların sitemize eriştikten sonraki memnun olmarlarını sağlamaktır. Bunun için birtakım maddelere önem vermek gerekiyor.

1- Menü yapısı

2-Site Hızı

3-Sayfa bekleme süresi

4-Kullanıcı arayüzü

5-Yararlılık Doyurucu Oranı

6-Hemen çıkma oranı

7-Geri dönen kullanıcıların oranı

8-Ortalama Sayfa Ziyaret Sayısı

9-Mobil uyumluluk

10-A/B Testleri

11-İçerik Haritası